Přehled zdravotnických diet
Možná sis už někdy všiml, že v nemocnicích nedostávají všichni pacienti stejné jídlo. Zdravotnické diety jsou totiž důležitou součástí léčby a každá má své specifické využití.
Dieta č. 0 je čistě tekutá a dostávají ji pacienti po operacích trávicího ústrojí nebo s problémy s polykáním. Dieta č. 1 je kašovitá - určená pro ty, kteří mají potíže se žvýkáním. Dieta č. 2 se nazývá šetřící a pomáhá lidem s žaludečními problémy nebo po infarktu.
Nejběžnější je dieta č. 3 - racionální strava bez omezení. Dieta č. 4 omezuje tuky kvůli problémům s játry nebo žlučníkem. Dieta č. 5 má minimum zbytků a používá se po operacích střev nebo při průjmech.
Dieta č. 6 je nízkobílkovinná pro pacienty s nemocnými ledvinami. Dieta č. 8 je redukční proti nadváze. Dieta č. 9 je speciálně upravená pro diabetiky a dieta č. 10 je neslaná pro lidi se srdečními problémy.
💡 Tip: Zapamatuj si nejdůležitější - dieta č. 9 pro diabetes, č. 8 pro hubnutí a č. 10 pro srdeční problémy!
Speciální kategorie tvoří dieta č. 11 (výživná pro vyhublé pacienty), dieta č. 12 pro batolata, dieta č. 13 pro děti do 15 let a dieta č. 14 výběrová pro pacienty s poruchami příjmu potravy.