Anglická slovíčka o jídle a vaření
Ryby a mořské plody jsou v angličtině celkem jednoduchá - salmon (losos) a tuna (tuňák) znáš určitě z restaurací. Crab (krab), lobster (humr) a prawns (krevety) si zapamatuješ snadno, protože zznají podobně jako v češtině.
U masa si zapamatuj hlavně beef (hovězí), pork (vepřové), chicken (kuřecí) a lamb (jehněčí). Tyhle základní druhy masa budeš potřebovat úplně všude - od nákupů po restaurace.
Ovoce a zelenina mají někdy překvapivá jména. Aubergine (lilek) nebo courgette (cuketa) zní složitě, ale peach (broskev), grapes (hrozny) a cherries (třešně) jsou už snadnější. Avocado se říká stejně jako v češtině!
Tip: Způsoby vaření jako baked (pečený v troubě), grilled (grilovaný) nebo fried (smažený) uslyšíš v každé restauraci. A fráze "cut down on" (omezit) a "cut out" (vysadit) ti pomůžou mluvit o zdravé stravě!